‘Projectie verandert de omgeving in het eigen onbekende gezicht’.
‘Iemand met zijn schaduw confronteren is hem zijn eigen licht laten zien’.

C.G. Jung

Projecties ontstaan in onze ontmoetingen met de buitenwereld, vooral in onze interacties met mensen. Ieder van ons kent wel het gevoel van onbehagen of zelfs afkeer dat in het contact met een bepaalde persoon kan ontstaan. Of gevoelens van warmte of bewondering. Vervolgens maken we de ander verantwoordelijk voor onze emoties en onderbouwen dat met argumenten.

Projecties leren ons echter, dat alles wat we voelen uit onszelf afkomstig is, dat de ander  alleen maar de trigger is waardoor onze reacties op gang komen. En dat deze reacties afkomstig zijn uit inhouden, die deels verdrongen en vergeten zijn of afkomstig uit inhouden die we nog moeten leren kennen. Gevoelens van afkeer, bewondering, boosheid, jaloezie, vertedering etc. zijn dus even zovele signalen Projectiesdie aangeven wat er in onszelf actief is.

Tijdens deze studiedag over projecties gaan we dieper op dit fenomeen in. We leren verschillende lagen kennen van waaruit projecties gevormd worden. We werken met begrippen als groepsziel, familieziel, schaduw e.a.
Uiteindelijk zijn projecties een effectieve ingang om onszelf beter te leren begrijpen en heeft
Carl Gustav Jung het In zijn uitspraak ‘Projectie verandert de omgeving in het eigen onbekende gezicht’, prachtig samengevat.

Informatie

Datum Er staat geen datum ingepland
Locatie Praktijk Pieter van der Poort, Waterstraat 19A in Wijhe (bij Zwolle)
Kosten € 95,- incl. een uitgebreide syllabus. Dit bedrag is vrij van btw.
Deelname Deze dag is voor eenieder toegankelijk.
Tevens vormt deze studiedag een verdiepingsmodule, behorende bij de Opleiding ‘Familieopstellingen en Rituelen’, maar is ook toegankelijk voor studenten van andere opleidingen.
Inhoud – de gelaagdheid van onze psyche
– de schaduw
– hoe herken je projecties?
– en hoe ga je er mee om?
Werkwijze De dag bestaat voor een deel uit theorie en voor een ander deel willen we via oefeningen, opstellingen en rituelen het thema ook invoelbaar maken.
Docent Harrie de Kruijff
Certificering Aan het eind van de module krijg je een bewijs van deelname
Accreditatie
Aanmelden Klik hier om je aan te melden. Vermeld ook om welke datum het gaat.